Omsorgstræthed

Hvis du arbejder med mennesker og bruger omsorg som redskab, kan det sagtens være at du mærker omsorgstræthed eller kender nogen som oplever det.

Omsorgstræthed, også kaldet Compassion Fatigue eller Secondary Traumatic Stress (STS) på engelsk, er en tilstand som ofte ses hos mennesker som har skulle drage omsorg til andre krise ramte mennesker, i længere perioder, enten gennem abejde eller pga. sygdom hos en nær. Omsorgstræthed rammer mange forskellige mennesker, og derfor kommer det også til udtryk i forskellige former. Der er dog nogle kendetegn som er værd at være opmærksom på.

Måske oplever du at du føler dig fjerne fra din egne og andres følelser, om det er negtive eller positive

Du tænker ofte på andres traume eller lidelser, og har endda mareridt om det

Du føler dig irriteret på eller undgår de mennesker du arbejder med, og føler at du ikke kan finde den omsorg du ”bør” give dem

“Vi har lært at tage os af andres behov før vi tager os af vores egne. […] At acceptere tilstedeværelsen af ​​omsorgstræthed i vores liv bekræfter det faktum, at vi er dybt omsorgsfulde individer.”

Typisk, kan ubehandlet omsorgstræthed komme til udtryk i fysiske symptomer som f.eks.:

Mavepine eller hovedpine

Spændninger i kroppen

“Flad” eller tom for energi

Rastløshed

Behandling hos mig

Det er vigtigt at vi ligger fokus på, hvad din oplevelse er, at give dig frit rum til at udforske det.

De her fysiske symptomer gør det oplagt at arbejde med sindet og kroppen, og derfor kan kropsterapi være en mulighed for at dykke dybere og forløse nogle af problematikkerne forbundet med omsorgstræthed.

STS er relativt nyt beskrevet fænomen, og derfor findes der begrænset litteratur. Dog er der allerede udviklet redskaber og metoder som har vist sig at være gavnlige for mange mennesker der har oplevet det. Der er mange aspekter af både en helende vej gennem omsorgstræthed og en hensigtsmæssig måde at drage omsorg på i sit arbejde – en del af det sker i klinikken mellem dig og mig, men en stor del af der sker også udenfor klinikken. Med mig vil du have mulighed for at:

Have et trygt og sikkert rum til at udforske dine følelser og tanker

Udvikle værktøjer til at drage selv-omsorg og sætte dine grænser

Træne evnen til at ”række ud”

Bringe opmærksomhed og sansning til kroppen

Tillade dig at mærke kroppens fornemmelser og følelser

Bringe energi til kroppen eller finde ro afhængigt af hvor du er

Det er muligt at yde sund og vedvarende selv-omsorg, mens man med succes drager omsorg for andre

Back to top